30 Aralık 2013 Pazartesi

5 Adımda Sevdiğiniz İşi Bulun

Aslına bakarsanız şu bilmemkaç adımda inanılmaz zor şeylere erişmeyi vaadeden yazılara gıcık oluyorum. Söylediği şey o kadar uç bir şey ki değil 5 adım 500 adımda belki yani. 5 adım deyince, insan atıvereyim hemen de olsun istiyor ama olmuyor.

Ama işin aslı bu yazılar birer vitamin hapı gibi. Kolayca yutuyorsunuz ve size sadece destek oluyor, yani asıl ilaç bu değil. Size ilham veren, hızlıca kabataslak bir yol haritası çizmenizi sağlayabilecek destekçiler bunlar ama daha fazlası değil. O yüzden bu yazılara siz yine de çok vakit ayırmayın. Birkaç tane okuyup sonra planınızı daha da detaylandırmak için başka detaylı kaynaklara yönelin (ve evet illa detaylı kaynak kitap olmak zorunda değil, korkmayın- bazen bir tecrübe, bazen bir hobi, bazen de bir insan kaynağınız olabilir)

Neyse sonuç olarak geçenlerde denk geldiğim bu 5 adımlık sevdiğin işi bulma yazısı gerçekten hoşuma gitti, özet olarak ne yapmamız gerektiğini çok iyi anlatmış. Ne yapmak istediğinizi siz de benim gibi bulamadıysanız henüz, başlamak için doğru yazıdasınız!



Alıntı: Tutkunuzu Bulmanın 5 Yolu

Sabah kalktığınızda siz de yaptığınız işe büyük bir heyecanla gitmek istiyorsunuz. Peki ama ya heyecanla yapmak istediğiniz işin tam olarak ne olduğunu bilmiyorsanız?
Sevdiğiniz şeyi bulmak her zaman için kolay olmaz- en azından benim ve tanıdığım birçokları için kolay değil. Hem zamanınızı hem de enerjinizi alan yoğun bir işte çalışıyorsunuz ve yapmak istediğinizin bu olmadığını bilmenize rağmen, öyle günler var ki akşam yemek bile yapmaya, hatta yemeye vaktiniz olmuyor, nerde kaldı tutkularınızı keşfetmek.

Yaşamlarımız genelde çok hızlı bir tempoda geçiyor ve bütün o karmaşada aradığınız şeyi bulmak hiç kolay değil. Ama eğer ki bulmayı gerçekten istiyorsanız, artık programınızı hafifletmenin ve önceliğinizi onu bulmaya vermenin zamanı geldi.

Ve işte bunu yapmaya bugün başlamak için 5 yol:

1. Yavaşlayın

Bu mantıksız gibi gelebilir ama tutkularınızı keşfedebilmeniz için yavaşlamalı ve temponuzu düşürmelisiniz. Etrafınızda neyi sevdiğinizi gösteren ipuçları olabilir, ama siz o kadar meşgulken onları görmeniz çok zordur. O sessizlikle dolu aheste zamanlar gerçekten sizi neyin heyecanlandırdığını keşfedebileceğiniz zamanlardır.

Her zaman yavaşlamanın kolay olmadığını biliyorum ama bazen hayat tarzınızda yapacağınız birkaç değişiklik-daha çok dinlenme vakitleri, bedeninizi hareket ettirme ya da sadece zihninizi çalıştırarak meditasyon yapma- sevdiğinizin şeyi keşfetmeniz için gereken değişimi sağlayacaktır. Zihninizi ve bedeninizi beslemeye vakit ayırdığınızda, daha enerjik ve yaratıcılık yönünden daha ilham verici hissedeceksiniz.

2.Kendi Yaşamınızın Dedektifi Olun

Evet, biraz yavaşladığınız ve kendiniz için biraz zaman ayırmaya başladınız. Şimdi sırada ne var?

Hayatınızda yaparken sizi en çok mutlu eden şeyleri bulmak için biraz zaman harcayın. Hangi aktiviteler sizi daha enerjik ve hayat dolu yapıyor? Yazı yazmak mı? İnsanlarla konuşmak mı? Bir şeyler tasarlamak mı? Çocuklarla vakit geçirmek? Bir hafta boyunca kendinize bir günlük tutun ve günlük aktivitelerinizi yaparken neler hissettiğinizi birer birer yazın - iş dışında yaptığınız bu aktiviteler ve size hissettirdikleri birer ipucu olabilir. Ve unutmayın, ufak da olsa her aktiviteyi yazmalısınız - dolabınızı toplamaktan zevk alıyor ya da kediniz için bir tasma tasarlıyorsanız bunlar da sayılır!

Bir diğer yapabileceğiniz şey de bir kitapçıya gidip, kendinizi hangi bölümdeki kitaplara bakarken bulduğunuzu keşfetmektir. Yemek bölümünün cazibesine mi kapılıyorsunuz? Kişisel gelişim olabilir mi? Ya da spor? İlginizi çeken konuları bulun ve oradan daha derine kazamaya devam edin!

3. Kendinize Keşfetmek için İzin Verin

Artık hangi aktivite ya da konuların sizi daha iyi hissettirdiğine dikkat etmeye başladığınıza göre bu aktivite ve konulara artık daha çok zaman ayırın ve aynı zamanda sizi kötü hissettirenleri de azaltmaya başlayın.

Ben tutkularımın ne olduğunu bulmaya çalışırken, yoga yapmaktan, dans etmekten, yazı yazmaktan, sağlık ve kişisel gelişimden hoşlandığımı farkettim. Ve hayatımda bu aktiviteleri arttırdıkça, ardından gelen ilhamla şaşkına döndüm.

Kendinize bu alanlara zaman ayırmak için izin verdiğinizde, daha da çok zevk aldıklarınızı daha da çok yapacak ve eninde sonunda tutkularınızı biraz daha ve biraz daha daraltacaksınız. Mesela, ben ilgi alanlarımı keşfederken, yerel bir tasarım okulunda Temel Photoshop Dersleri'ne kayıt oldum - ve kısa sürede bir bilgisayarın arkasında oturup tasarım yapmanın bana uygun olmadığını anladım. Sonra diğer bir ilgi alanım olan sağlığa yöneldim ve Tamamlayıcı Beslenme Enstitüsündeki kurslara katıldım ve bu yol beni tam istediğim şeye götürdü.

Bazı ilgi alanlarınız sizi tutkularınıza götürür- diğerleri götürmez. Ama yaptığınız hiçbir hareket yanlış değildir, hepsi keşfetmeniz gereken şey için ayrı bir yol göstericidir. İlgi alanlarınızla daha çok uğraştıkça, tutkularınızı daha çok keşfetme imkanınız olur.

4. İnsanlarla İletişime Geçin

Bu egzersizlerle uğraşmaya devam ettikçe, sizin ilgi alanlarınızla uğraşan insanlarla iletişim kurduğunuzdan emin olun- bu belki spor salonunuzdaki beslenme uzmanınız ya da her gün işten sonra uğradığınız resim galerisinin sahibi olabilir- ve onlarla deneyimleri hakkında konuşun. Enstitüye kaydolmadan önce daha önceden mezun olmuş 4 kişiyle tanışıp onlara danıştım. Bir başka tanıdığın ise kendi şarap evini açmadan önce birçok şarap evi sahibine ulaşıp, onlardan fikir almış.

Onlara "Günlük hayatın nasıl, neler yapıyorsun", "Şimdi bulunduğun durumdan senin yaptığını benim de tam zamanlı bir iş olarak yapabilmem için neler yapmam gerek" ya da "Bu sektörde çalışmaya başlamadan önce neleri göz önünde bulundurmalıyım" gibi size o alanı öğrenmenizde yardımcı olabilecek sorular sorun.

Ek olarak, staj ya da çıraklık yapmak, haftada birkaç saat olsa bile, o işe kendinizi bağlamadan önce sevip sevmediğinizi öğrenmenin mükemmel bir yoludur. Ve aynı zamanda o alanda tam zamanlı bir iş ararken size yardımcı da olacaktır.

5. Yeni Fikirlere Açık ve Esnek Olun

Son olarak, ilgi alanlarınızı takip ederken, bu yolun sizi hiç beklemediğiniz yollara çıkarabileceğinin farkında olun. Bu sebeple, yolun sonu hakkında kesin fikirlere sahip olmaktansa farklı fikirlere açık olmanız ve esnek davranmanız çok önemlidir. Tanıdığım biri bir finans dergisinde yazar olmak için mali analist olarak çalıştığı düzenli işinden ayrılıp, yazı yazma tutkusunu takip etti. İki yıl sonra, oradan da ayrılarak ama gazeteci olarak kazandığı birikimle kendi yayınevini açtı.

Kendinizi iyi hissettiren aktiviteler yaparken bu ilgi alanlarınızın sizi nereye götüreceğini asla tahmin edemezsiniz- ama ihtiyacınız olan yere götüreceğinden emin olabilirsiniz.

Not: Yazının İngilizce orjinalini okumak için tıklayın.

Yazar notu: Haliylen yazıda belirtilen bazı ilgi alanları bazılarına ütopik gelebilir. Mesela biliyorum ki birçoğunuz her iş çıkışı resim galerisine fln gitmiyorsunuz! Ama bunlara takılmayıp özüne odaklanırsanız pratiğe dökmeniz kolaylaşır. Arabalarla uğraşmayı mı seviyorsunuz? Bir galeri çalışanıyla ya da arabanızı bakıma götürdüğünüz insanlarla muhabbet kurmaya çalışın, emin olun ki hepsinin size katacak bir şeyleri var. Bu kadar basit işte!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder