2 Aralık 2013 Pazartesi

Gizli İş Görüşmesine Gitme Rehberi

İş hayatında birkaç yıl geçirmiş biri iseniz gizli iş görüşmelerini zaten çoktan çözmüşsünüz demektir. Ama yook yıllardır çok mutlu bir şekilde çalıştığımdan hiç iş görüşmesine gitmedim, ama şimdi işler değişti diyorsanız ya da yeni başlayanlardansanız, doğru yazıyı okumaktasınız.

İşte sizler için hazırladığım çok kritik noktaların bulunduğu Gizli İş Görüşmesine Gitme Rehberi:

1- Kendinizi Kötü Hissetmeyin

İlk kural öncelikle kendinizi bu konu hakkında kötü hissetmeyi bırakın. İş hayatındaki iş görüşmelerinin %75i zaten gizlidir. Gerçekten son damlayı aşıp da istifayı basanlar hariç diğer herkes bu görüşmeleri gizli tutar. Siz de sanırsınız ki bir tek siz saklıyorsunuz bu görüşmeleri. Oysa ki, izin aldığınız yöneticiniz var ya mesela, kimsenin ruhu duymadan ne görüşmelere gitmiştir belli değil. O yüzden rahat olun, sorun yok.


2- Unutmayın, Gizlilik Esastır

Gizli iş görüşmesinde gizlilik esastır. Biliyorum, şirkette çok yakın olduğunuz arkadaşlarınız olabilir ve onlar size sırlarını söylerken sizin söylememeniz hoş olmayabilir. Yine de bu gibi durumlarda benim oyum "kesinlikle kimseye söyleme"den yana. Ama eğer karşıdaki kişi size daha önce gizli iş görüşmelerine giderken söylediyse ve siz de saklamak istemiyorsanız bu riski alabilirsiniz. Diğer durumlarda söylemek her zaman fazla risklidir; iş hayatında bazı şeylerin kendinize saklı kalması her zaman daha akıllıcadır, unutmayın.

3- Sizin için En Uygun Tarihi Belirleyin 

Evet, kafamızı gizli iş görüşmesi konseptine hazırladık. Şimdi iş görüşme tarihi belirleme kısmındayız. Eğer elinizdeyse görüşme için aradıklarından 1 hafta kadar sonraya tarih ayarlamaya çalışın. Bu hazırlanma aşamasında rahat olmanızı sağlar. Yok haftaya olmaz illa yarın gel diyorlar ise bu işi ne kadar istediğinize bağlı olarak kabul edip etmemek size kalmış. Kendinizi hazır hissettikten sonra yarın da gayet uygun bir seçenek.

4- Stratejik Düşünün

Gizli iş görüşmesinin en kritik noktası o gün kendinize gösterdiğiniz özendir. Haliyle iş görüşmesine giderken insan kendine daha çok özenir. Hele ki normal günlerde ofise paçoz bir şekilde gidiyorken, birden o gün makyajlı ve havalı bir takımla ya da elbiseyle giderseniz, kafanızın üzerinde "Ben bugün gizlice başka bir şirketle görüşeceğim" tabelası taşıyorsunuz demektir.

Hep aynı çizgide giyinirken bir gün öyle giyinmeyince insanların kafada oluşan görüntü işte aynı bu! Belli ki iş görüşmesine gidiyor yani, her gün kareli gömlek converse'le gelen arkadaş sabahın köründe mavi takımları çekip niye gelsin ki ofise!

Buradaki kritik nokta, görüşme gününden önce aralıklarla birkaç gün işe özenli gitmenizdir. (En başta görüşmeyi 1 hafta sonrasına atın dememin bir sebebi vardı tabii ki) Sanki o günler de görüşmeye gidecekmişcesine güzel görünün, insanların gözleri alışsın. Mümkünse gün içinde akşam planlarınız olduğunu sıkıştırın çaktırmadan (göstere göstere söylemeyin gereksiz yere, araya sıkıştırmak bilinçaltına yerleştirmek için daha idealdir)

Böylece gün geldiğinde ve siz birkaç saatlik yokluktan sonra ofise döndüğünüzde kimse sizden şüphelenmeyecektir.

5- Geçerli Bir Bahane Bulun

 Ve tabii ki görüşme günü için gideceğiniz mesafeye bağlı olarak birkaç saat- yarım gün gibi izinler almanız için bahane bulmak kısmına geldik. (Genel olarak tam gün izin için bahane bulmak zordur ve gereksizdir. Tam gün izin çok sık kullanabildiğiniz bir şey değildir, bu yüzden dikkatli harcayın haklarınızı derim)

Şimdi buraya dikkat. İki çeşit bahane vardır:
- Önceden planlanmış bir gereklilik olduğunu söyleyip önceden izin almak
- Hiçbir şey söylemeyip görüşme gününde acil bir gereklilik çıkararak izin almak

İlki için önceden doktor randevusu olmak (kendi adıma hastalık bahanesini sevmiyorum çünkü birkaç denememde sonradan gerçekten de hasta oldum, Allah'ın sopası yok), elektrik, su, nüfus işleri, tesisatçı işleri gibi bahaneler olabilir.

İkincisi daha riskli ama daha garantidir (evet kendi içinde çelişkili gibi görünüyor ama doğru); acil durum olduğu için hayır demesi daha zordur bu gibi durumlara. Mesela bunlar arkadaşım/babam/karım kapıda kalmış anahtarı unutmuş, laptopumun şarjını evde unutmuşum, rahatsızlandım, midem ağrıyor, zehirlendim (yine önermiyorum sağlık bahanelerini ama yine de tercih sizin) olabilir.

İşin özü bahane sizin yaratıcılığınıza kalmış. Kritik nokta çok büyük ya da karmaşık olaylar uydurmayın, basit ve sade kalın. Evde yangın çıkmış, su basmış fln bunlar güzel örnekler değil.

6- Uzun Vadeli Düşünün

Bildiğiniz gibi sağolsun günümüz şirketleri bi adam almak için 3 kere fln görüşüyorlar. Bunu önceden biliyorsanız, bahanelerinizi böyle 3-4 sefer izin almaya ihtiyaç olacak cinsten seçmek isteyebilirsiniz. Uzun vadeli düşünmekte fayda var.

7- Her Şeye Hazırlıklı Olun

Siz gizli bir görüşmeye giderken şirkette dışarıda dolaşan birileriyle karşılaşabilirsiniz. (Olmaz demeyin, hayat tesadüflerle dolu) O an şokla ve kekeleyerek konuşmanız tam bir felaket olur. Her zaman hazırlıklı olun. O kadar ajan filmi izlediniz, birazcık örnek alın. Neticede gizli görevdesiniz o gün boyunca.

Her daim tetikte olmalı, her şeyden şüphelenmelisiniz. Ama tabii paranoyakça davranıp da sizle görüşmeyi yapan insanları korkutmayın.

8- Sakinliğinizi Koruyun

Görüşmeden sonra ofise döndüğünüzde yüzünüzde o endişe verici, şimdi anlıcaklar görüşmeye gittiğimi ifadesi olmasın. Unutmayın, bunu kanıtlayabilecek tek kişi sizsiniz, siz rahat olduktan sonra içlerinde bir şüphe olduysa bile geçip gidecektir. Ama sizin gergin tavırlarınız konu hakkında daha çok düşünmelerine sebep olabilir.

Derin bir nefes alın ve her şey normalmiş gibi davranın!

Sonuç olarak gizli iş görüşmeleri hayatımızın gerçeği. Kimi gerçekten işini değiştirmek için kimi ise piyasayı yoklamak için gizlice başka şirketlerle görüşüyor. Çünkü maalesef açıkça görüşmek mümkün değil. Ve bu görüşmelerin aslında kötü bir yanı yok.

Çalıştığınız şirkete gerçekten kazık atmak demek gizlice görüşüp işi kabul ettikten birkaç gün sonra şirketinizi, işlerinizi çat diye bırakıp yeni şirkete geçmektir. Bu kesinlikle yapılmaması gereken bir hareket. Ama siz görüşüp gerçekten gitmek istediğiniz işi bulduğunuzda güzelce yöneticilerinizi karşınıza alıp iki taraf için de ortak bir planla ayrılırsanız, her şey mükemmel olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder