22 Ocak 2014 Çarşamba

"Her Şeyi Ben Bilirim"ci Yönetici

Bazı yöneticiler var ki her şey hakkında uzman seviyesinde bilgileri var. Ya da öyle davranmaktan hoşlanıyorlar mı desek!


Eğer ki ütopik bir dizi karakteri değilse, ben öyle her şeyi bilen bir yönetici olduğuna inanmıyorum. Dünya (ya da daha basitinden sektörler) sürekli değişiyor. Bir insanın, özellikle de yönetici olmuş ve zaten başında birçok iş bulunan bir insanın, hepsini takip etmesi ve daha da önemlisi detaylı olarak bilmesi imkansız.

Ve flaş, flaş! Zaten altınızda çalışanlarınız bu yüzden var! Onlar sizin çalışkan arılarınız ya da köleleriniz değil! Onlar da sizin gibi vizyon sahibi, kendilerine has işleri yürütme tarzları olan bireyler. Kullanmanız gereken onların beyin gücü, yoksa otomatiğe alıp robot gibi işleri yapmaları sizi ileri götürmez!


Genelde şöyle durumlarla karşılaşıyoruz. Mesela amca 55 yaşında yöneticilik yapıyor ve sosyal medyadaki hakimiyeti facebook'tan paylaşım yapmak ve twitter'dan bazeeen bişeyler yazmak. Peki bu amcaya sosyal medya ile ilgili bir kampanya önerisi ile gidince ne diyor? Buna harcayacak paramız yok, zaten satışlar açısından da çok etkili olacağını düşünmüyorum.Evet, çünkü yönetici amca bu konuda da uzman ve son kararı kafadan atma yöntemiyle veriyor.

Sen istediğin kadar anlat sosyal medyanın müşteri çekme ve bilinirlik yaratmada ne kadar etkili olduğunu, ya da anında satışları arttırmasa da uzun vadede ne kadar fark yaratabileceğini. Amcanın kafasında o fikir oturmuş bi kere, ne yapsan boş.

Oysa ki amca bu öneriyle gelen hevesli gence bi fırsat verebilse belki de sonuçlar, yıl sonu rakamları, her şey daha da güzel olacak! Bi kere zaten genç arkadaşımız kendi iş tanımı dışında bir şey düşünüp, buna zaman ayırıp gelmiş bir de fikrini sana anlatıyor! Şirketin çıkarını düşünen bir genci takdir edeceğine, kafandaki katı düşüncelere bağlı kalınca noluyor? Ben söyliyeyim, o genç arkadaş daha da şirketle ilgili bir şey düşünmez, yapar işini robot gibi; sonra da daha vizyon sahibi, ona inisiyatif alma hakkı verecek bir şirket bulunca da basar gider. Bu durumda senin elinde de vizyonsuz, çalışkan (çoğu durumda aslında çalışmaktan kaytaran) arılar kalır. O elemanlarla şirketi ileriye nasıl taşıcan acabaa?

Sonuç:

Yöneticiyseniz, size bağlı bir çalışanınız varsa ona da sorumluluk ve değer verin! Siz onun üstüsünüz diye her şeyi ondan çok bildiğinizi kanıtlamaya gerek yok. Komik duruma düşmeyin lütfen! Diğer insanların vizyonlarından, düşünce tarzlarından yararlanın ve onları takdir edin.

Eğer ki "her şeyi ben bilirim"ci bir yöneticiniz varsa yıllarınızı ona harcayıp da kendinizi köreltmeyin. İçinizdeki o hevesli ve bir şeyler yapmak isteyen genci öldürmeyin. Ve en kısa zamanda kendinize vizyon sahibi bir şirket ya da yönetici bulmaya bakın. Unutmayın, önümüzdeki 20 seneyi bir robot olarak geçirmek için okumadınız o okulları! Kendinize değer verin biraz, siz değer vermezseniz hiç kimse de vermez unutmayın!


2 yorum:

  1. Bu tarz yöneticilerin "vizyon sahibi" çalışanlar istediğini düşünmüyorum zaten.

    Onlar güvenli sularda yüzmeyi tercih ediyor ve gençleri çoğu zaman tehlike olarak görüyorlar. Yeni düzene ayak uyduramadıklarından dolayı kendi gibilerle yuvarlanıp gidiyorlar.

    Ve maalesef ülkemizde bu tip yöneticilerden bolca mevcut!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, aynen öyle maalesef. Ama artık değişime ayak uydurmayan iş yapamamaya başladığı için şirketlerin sırf para kazanmak için bile olsa vizyon sahibi ve yenilikçi olmaya önem vereceklerini düşünüyorum. Bu durumda eski tip yöneticilerin de suyu ısınıyor, yani umarım ;)

      Sil